Olika sorters rakborstar

Vad ska jag ha för rakborste?
Grejen med en bra rakborste, är att den ska kunna hålla mycket vatten. Vatten är hela tiden nyckeln till en bra rakning, och en bra rakborste kan hålla mycket varmt vatten. Det finns två sorters hår som används vid tillverkning av rakborstar: vildsvinshår och grävlingshår. Den bästa av dessa är utan tvekan grävling, så därför kommer det fokuseras på dessa här.

En rakborste håller mellan 12.000-20.000 hårstrå. Anledningen till att grävlingshår är det bästa, är för att grävlingarnas päls – precis som människans hår – är väldigt bra på att absorbera och hålla vatten. Sen finns det massa olika sorters borstar gjorda på grävlingshår. Kvalitén på borsten beror nämligen på varifrån på djuret man plockar pälsen. Nedan följer en rangordning på de olika borstarna och var man plockar pälsen. ”Sämst” kommer först.

Syntetborste – Vill du av någon anledning inte använda en borste med äkta grävlingshår så finns det ett syntetiskt alternativ. Är du en ny rakborste användare så känner du ingen större skillnad. Är du däremot en van användare så är skillnaden märkbar. En syntetiskrakborste ska precis som en vanlig rengöras med varmvatten och sen torkas. Se Gents utbud av syntetborstar.

Pure Badger – Detta är den billigaste varianten av rakborste med grävlingshår. Då dessa hår är grövre än de andra sorterna, går det åt färre hårstrå att fylla en borste med, därmed det billiga priset. Trots detta är en borste av denna sort betydligt bättre än en borste med syntetmaterial.

 

Black Badger – Till denna borsten tar man hår från benen på grävlingen. Det är styvare, och som namnet indikerar – något mörkare hår än de andra borstarna. Denna borste är sällsynt på den Europeiska marknaden, och detta troligtvis för att den lilla pris skillnaden inte övervägen kvalitet.

 

Best Badger – Detta är medelborsten. Håret tas från sidorna och benen på grävlingen. Denna borsten anses vara en bra nybörjarborste. Vad gäller löddret märker man ingen skillnad på den här och det dyrare borstarna om man inte är extremt kunnig.Skillnaden hädanefter är att de dyrare borstarna är något mjukare och kan hålla ännu mer vatten.

Super Badger – Här plockar man päls från djurets rygg. Pälsen där har tunnare strån, och därför går det år betydligt fler för att fylla en borste. Denna sortens rakborste görs för hand, och det tillsammans med att fler hår behövs gör att det plockar till i priset.

 

Silvertip Badger – Det finaste som går att få tag på, nämligen päls från nacken på grävlingen. Det är den mest sällsynta sortens hår och den är också otroligt tunn. Som tidigare – fler strån behövs för att fylla borsten, den är handgjord, och den här sorten trimmas aldrig till sin slutliga form. Detta är också den som självklart håller mest vatten och är därför bäst.

Gents har ett stort urval med rakborstar av grävlingshår, från Pure Badger till Silvertip.